Pengaruh Tingkat Pengangguran, Kebutuhan Pangan, Peningkatan Gizi, Dan Peningkatan Pendapatan Per Kapita Terhadap Kawasan Rumah Pangan Lestari (KRPL)

  • Supardi Supardi STIE Mandala Jember
  • Nurshadrina Kartika Sari STIE Mandala Jember

Abstract

This study aims to analyze the effect of unemployment rate, food demand, nutrition improvement and income increase per capita after applying Sustainable Food House (KRPL) in Jember Regency. Analysis tool used Multiple Regression Analysis is the number of independent variables used to predict variables depend on more than one. The research design used is associative design, ie to analyze the relationship between one variable with other variables or how a variable affects other variables. The writer uses case study with quantitative approach while the unit of analysis in this research is the influence of Unemployment rate, Food Needs, Nutrition Improvement, and Increase Revenue per Capita to Area Sustainable Food House (KRPL). The sampling method used is the census method, which is a comprehensive sampling of 3 villages with a 3-year study period from 2014 to 2016. Analytical techniques are multiple regression analysis, F test and t test. Keywords: unemployment, food, nutrition, income and krpl.

References

Almatsier, 2001. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Pustaka Utama. Jakarta Gramedia.

Almatsier, S, 2005. Prinsip Dasar Ilmu Gizi PT. Gramedia Pustaka Utama Jakarta

Arikunto, Suharsimi. 2006. Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktek. Jakarta: Rieka Cipta.

Halim, Abdul. 2004. Akuntansi Sektor Publik; Akuntansi Keuangan Daerah. Jakarta: Salemba Empat.

Mulyadi, Mohammad. 2011. Partisipasi Masyarakat dalam Pembangunan Masyarakat Desa. Nadi Pustaka. Jakarta.

Republik Indonesia. 2004. Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 32 Tahun 2004 tentang Pemerintahan Daerah.

Republik Indonesia, 1945. Undang-Undang Dasar 1945 Pasal 27 Ayat 2. Tiap-tiap warga negara berhak atas pekerjaan dan penghidupan yang layak.

Santoso, S dan Anne Lies Ranti, 2004. Kesehatan dan Gizi. Penerbit Rineka Cipta. Jakarta.

Soemarmo, Purnomo, M. 2015. “Partisipasi Masyarakat Dalam Pengelolaan Lingkungan Hidup di Desa Mojokrapak, Kecamatan Tembelang, Jombang”.

Juliawati, Ebit, dkk. 2012. Pengaruh Pendapatan Asli Daerah (PAD) dan Dana Perimbangan terhadap Kinerja Keuangan Pemerintah Kabupaten/Kota di Provinsi Aceh. Jurnal akuntansi Pascasarjana Universitas Syiah Kuala.

Yayasan Mitra Husada 2003, Hubungan Antara Pendapatan Keluarga dan Pola Makan. Jakarta.

Yayuk.F, Ali Khomsan, C. Meti Dwiriani, 2004 Pangan dan Gizi Penebar Swadaya.

Wiendarti I.W. dan Gunawan. 2012. Petunjuk Teknis Pengembangan Kawasan Rumah Pangan Lestari Kota Yogyakarta. BPTP Yogyakarta, BBP2TP, Badan Litbang Pertanian, Kementerian Pertanian.

Word Health Organization, 2000 Rencana Aksi Pangan dan Gizi Nasional.

Published
2018-07-31
How to Cite
Supardi, S., & Sari, N. K. (2018). Pengaruh Tingkat Pengangguran, Kebutuhan Pangan, Peningkatan Gizi, Dan Peningkatan Pendapatan Per Kapita Terhadap Kawasan Rumah Pangan Lestari (KRPL). RELASI : JURNAL EKONOMI, 14(2), 119-137. https://doi.org/10.31967/relasi.v14i2.267
Section
ECONOMIC